Van Gogh Museum | Hockney & Van Gogh

Een titanenstrijd in het Van Gogh Museum is gaande. David Hockney vs. Vincent van Gogh. Of is het David Hockney ft. Vincent van Gogh? Oftewel, vechten de heren tegen elkaar, of vullen deze twee kunstenaars elkaar juist aan?

Door: Marijke Phoa
Hoofdfoto: David Hockney, May blossom on the Roman road, 2009. Foto: Jan-Kees Steenman,

Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature
1 mrt 2019 – 26 mei 2019
Van Gogh Museum

Onlangs verkocht David Hockney een kunstwerk voor méér geld dan het duurste werk van Van Gogh werd verkocht. Maar liefst 90,3 miljoen dollar voor Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) van Hockney tegenover de 75 miljoen doller voor Portrait du Docteur Gachet van Van Gogh. Houdt dat in dat we jaren na zijn dood nét zo enthousiast zijn over zijn oeuvre als die van de Nederlandse meester? Een Hockneymuseum bestaat er namelijk nog niet.Het Van Gogh Museum wachtte de jaren niet af en toont nu al een tentoonstelling waar de twee kunstenaars aan elkaar gewaagd worden.

David Hockney, The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven), 2011

Naast goed verkopen hebben de heren namelijk méér met elkaar gemeen. Bruisend kleurgebruik, dikke penseelstreken, een liefde voor lichtval, aparte perspectieven en een drang om zichzelf te blijven ontwikkelen. Zo heeft Hockney een serie gemaakt ‘geschilderd’ op een iPad. De digitale kleuren spatten van het papier af.

David Hockney,The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven) 11 May, 31 May and 2 June, 2011

Het grootste verschil is de schaal. Anders dan werken die niet groter waren dan een meter zijn, plakt Hockney een heleboel kleinere doeken aan elkaar om één groot doek van 4×9 te maken. Ook de schilderijtjes op de iPad worden opgeblazen door het te printen op A3 formaat en de vellen aan elkaar te plakken. Hierdoor vallen de werken van Van Gogh of en toe weg in de opstelling. Helemaal als Hockney’s werk op grote kleurrijke muren wordt gehangen, terwijl Van Gogh enkel op grijze smalle wanden wordt getoond.

De twee meesters komen elkaar nog het meest tegemoet in hun schetsen. De schaal van Hockney kalmeert dan een beetje, evenals het kleurgebruik, waardoor je vooral op het inhoudelijk kan concentreren en ziet hoeveel de mannen hetzelfde kijken naar de natuur. Hoe hun lijnen allebei enorm energiek zijn. Maar ook hoe Van Gogh direct Hockney heeft geïnspireerd. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de manier waarop Hockney en Van Gogh allebei de grond hebben getekend in de foto hieronder:

Boven: Van Gogh. Onder: David Hockney

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *