Lezersvraag | Kunst in de avond

Met Alles is cultuur willen wij natuurlijk alles wat maar cultuur is zo toegankelijk mogelijk maken voor jou, want vaak is het al ingewikkeld genoeg. Zit je dus met cultuurvraag? Stuur hem in en wij geven het antwoord!

Door Marijke Phoa
Hoofdfoto: Opening van de tentoonstelling Fashion Cities Afrika in het Tropenmuseum

Hoi Ladies,
 
Wat zijn jullie lekker bezig met allesiscultuur insta! Mijn zus is ook helemaal fan! 

Nu wil ik op vrijdag na werk nog een museum of tentoonstelling beleven met een vriendin, echter sluiten de meeste om 17u of anders 18u.

Hebben jullie misschien een tip voor mij?

Groetjes,

Annemarie

Ten eerste is kunst in de avond kijken een heel goed idee. Het is namelijk vaak veel rustiger dan! Deels natuurlijk omdat niet iedereen weet dat je op sommige avonden ook gewoon in het donker in het museum terecht kan (voor jou gaat dit dus veranderen). Aan de andere kant heb je natuurlijk ook dat er ’s avonds juist iets speciaals georganiseerd wordt, waardoor je juist er een echt avondje uit van kan maken. Hieronder een paar tips waar je rekening mee kan houden:


‘Kunstproeverij’ tijdens de Vincent op Vrijdag in het Van Gogh museum

Tip 1: er zijn natuurlijk gewoon een aantal musea die standaard open zijn in de avond. Het is vaak een kwestie van een museum in gedachten nemen, kijken of hij in de avond open is en klaar. Bekende musea die een avondbezoek mogelijk maken zijn bijvoorbeeld:

  • De Pont museum, Tilburg – elke donderdagavond tot 20:00 (met gratis entree vanaf 17:00!)
  • Mauritshuis, Den Haag – elke donderdagavond tot 20:00
  • Het Nieuwe Instituut, Rotterdam – elke donderdagavond tot 21:00
  • FOAM, Amsterdam – elke donderdag en vrijdagavond tot 21:00
  • Van Abbemuseum, Eindhoven – elke éérste donderdagavond van de maand tot 21:00
  • Centraal Museum, Utrecht – elke éérste donderdagavond van de maand tot 21:00
  • Het Stedelijk museum, Amsterdam – elke vrijdagavond tot 22:00
  • Van Gogh museum, Amsterdam – elke vrijdagavond tot 21:00 (deze Vincent op Vrijdag is elke láátste vrijdagavond van de maand uitgebreid met een voller thema-avond)

Kunstfeestje in de Melkweg met performances, tentoonstellingen en optredens

Tip 2: denk ook eens aan tentoonstellingsruimtes! Niet alles wat kunst vertoont is een museum. Zo zijn er verschillende tentoonstellingsruimtes die regelmatig een avondprogramma hebben.
In Rotterdam is bijvoorbeeld elke vrijdagavond ‘De Kunstavond’ in het Witte de Withkwartier. Plekken zoals TENT, MAMA, Witte de With center for contemporary art, WORM en V2_ zijn dan gratis te bezoeken tussen 17:00 en 21:00.
In Amsterdam heb je bijvoorbeeld ook regelmatig tentoonstellingen in De Melkweg die elke woensdag tot en met zondag tot 21:00 te bezoeken is.
In Den Haag heb je weer NEST die elke donderdag en vrijdagavond nog tot 20:00 open is.

Kunstenaar Inti Hernandez was bij de opening van zijn tentoonstelling in de galerie Ron Mandos

Tip 3: controleer de agenda voor speciale evenementen. Openingen van tentoonstellingen zijn vaak ’s avonds en voor veel instellingen gewoon publiekelijk toegankelijk (en meestal nog eens gratis ook!). Vergeet ook hierbij vooral de tentoonstellingsruimtes en galerieën niet, vaak zijn bij deze openingen namelijk de kunstenaars aanwezig en juist dit soort evenementen hebben een leuke ongedwongen sfeer.
Mocht je nog Facebook hebben, dan is een simpele manier om openingen of speciale evenementen te vinden door te zoeken naar ‘evenementen’ via de knop ‘ontdekken’ en dan ‘kunst’ aan te vinken. Het is dan zelfs mogelijk een specifiek weekend of week aan te klikken waardoor je al snel een overzicht krijgt van openingen, speciale lezingen, performances en andere kunstzinnige evenementen in de avond.
Mocht je geen Facebook hebben, dan zou je je kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief van verschillende galerieën en musea. Probeer te bedenken welke musea en galerie je een fijne sfeer vindt hebben, of die in de buurt zit van waar je uit wilt, en houdt op die manier hun agenda in de gaten. Maar af en toe kijken op de website van die betreffende instelling kan je natuurlijk ook doen.


Tijdens openingen hangt er een ongedwongen sfeer: kunstkijken met een drankje in de hand! Zoals hier bij de opening van Taocheng Wang’s tentoonstelling in galerie Fons Welters

Mocht je nog een aanvulling hebben voor tentoonstellingsruimtes? Laat het ons weten! Of heb je misschien een favoriete avondprogramma? Zijn wij ook benieuwd naar! En natuurlijk: heb je zelf nog een vraag? Stuur hem in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *