Kunstbeurzen | De kunst van verzamelen

Wel eens over een kunstbeurs gelopen en je afgevraagd ‘wat doe ik hier eigenlijk’? Nou vanaf nu niet meer, want wij hebben even wat veelgehoorde tips op een rij gezet om jouw kunstcollectie een boost te gaan geven.

Foto boven: Hideki Iinuma @ Marian Cramer Project galerie
Door Marijke Phoa
Foto’s allemaal genomen op de Amsterdam Art Fair

Morgen opent in Amsterdam de KunstRAI. Een zes daagse kunstbeurs in de hallen van de RAI gericht op de hedendaagse kunst. Niet te verwarren met PAN, die ook in de RAI wordt gehouden maar een kunst- en antiekbeurs is. Ik ben er sowieso bij, waar ik ga doen alsof ik kunst ga kopen terwijl alle prijzen nog veel te ver buiten mijn budget liggen (zie daarvoor liever de Affordable Art Fair in november). Toch ben ik wel degelijk van plan een heuse kunstcollectie uiteindelijk te gaan bezitten. Daarvoor heb ik al meerdere boeken gelezen en hier en daar wat lezingen bijgewoond voor verzamelaars. Bijvoorbeeld op de Amsterdam Art Fair, waar de Young Collectors Circle rondleidingen gaf aan beginnende verzamelaars met tips van doorgewinterde verzamelaars. De wijsheden die ik ondertussen heb opgedaan deel ik uiteraard graag. Een heleboel voelden voor mij aan als open deuren, maar soms vergeet ik dat ik mij al ingelezen heb, en dat het voor een ander misschien nieuw is. Dus bij deze trap ik de deurtjes gewoon weer wat verder open.

De meest gehoorde tip is misschien wel dat je kunst moet kopen omdat je het mooi vindt. Helemaal met hedendaagse kunst is het lastig te speculeren wat enorm veel geld gaat opleveren op lange termijn. Dus voordat je kunst als een investering gaat zien om later lekker te kunnen rentenieren, besef dat je er nu vooral vaak naar zal moeten kijken.
Werken die ik graag wil hebben, en of al gekocht heb, zijn vaak met een verhaal erachter dat mij enorm aanspreekt, of biedt genoeg verschillende elementen waardoor er altijd wel weer iets nieuws te ontdekken valt in het werk. Dat kan natuurlijk ook gewoon met abstracte werken. Een Mondriaan lijkt misschien hap-klaar, maar juist als je er langer naar gaat kijken zie je beter waar bepaalde lijnen ophouden. Wat het effect is van de speling in dikke en dunnere lijnen. Of natuurlijk de ideologie van De Stijl kan je al genoeg aanspreken zodat het werk een plekje in je hart houdt op langere termijn.


Kim Habers @ Ron Lang Art galerie

Kijk veel kunst. Pas wanneer je veel gezien hebt weet je wat wel en niet jouw smaak is. Je gaat dingen herkennen, en wat je misschien eerst dacht dat je wel duizend keer achter elkaar kan aanschouwen, blijkt na je derde bezoek opeens niet meer zo interessant. Dus ook al past jouw budget totaal niet bij de beurs waar je over loopt, het helpt jou wel een smaak te ontwikkelen voor jouw eigen verzameling.

Heb je een kleiner budget, probeer dan vooral werk van jongere kunstenaars te verzamelen. Onthoud daarbij sowieso, dat als je nu iets mooi vindt en wilt hebben, je ook het beste het nu kan kopen. Werken worden over het algemeen alleen maar duurder. Want de tentoonstelling waar jij iets hebt gezien, is een nieuw puntje op het CV van de kunstenaar en in het algemeen is het meer tentoonstellingen/publiciteit hoe prijziger het wordt. Wint de kunstenaar nog eens een aantal belangrijke prijzen dan schiet het al helemaal omhoog. Bij kunst is het nou eenmaal vaak zo dat het een kwestie is van de naamsbekendheid dat de prijs bepaalt.


Mohau Modisakeng @ Galerie Ron Mandos

Praat daarom ook vooral met de galeriehouder. Stel vragen over de werkwijze, het verhaal achter werken en wat de geschiedenis/plannen zijn van de kunstenaar. Zo kan je misschien een beter beeld krijgen vanwaar de waarde van een bepaald werk komt. Maar ook kan het helpen verliefd te worden op een werk omdat je nu het verhaal achter een werk beter begrijpt. Of je komt er bijvoorbeeld achter dat de kunstenaar het werk ook in een ander medium heeft gemaakt waardoor deze wel binnen je budget valt.

Ga een relatie aan met de galeriehouder. Stel je hebt iets in gedachten wat wel in de lijn ligt met de werken die in de galerie hangen, maar wat je op dit moment nog niet bent tegengekomen. Praat er over met de galeriehouder, laat je op de hoogte houden door hem/haar. Leg uit voor welke ruimte je iets zoekt, wat je al hebt of wat jouw smaak is en werk samen met de galeriehouder om iets te vinden. Galeriehouders zijn natuurlijk dolblij met een potentiële vaste klant, helemaal als je wat jonger bent.


Graphic Surgery @ Mini Galerie
(Dit werk is bijvoorbeeld ook in staal uitgevoerd, maar deze papieren versie is een stuk goedkoper)

Durf te vragen naar een betalingsregeling. Sowieso bestaat er in Nederland de Kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds. Dit is een rentevrije lening van maximaal 7.500 euro, die binnen maximaal drie jaar terugbetaald dient te worden. Kunstwerken moeten dan wel boven de 750 euro kosten, de koper moet bij aankoop 10% al kunnen betalen en er moet minimaal 22,50 per maand terugbetaald worden. Is een kunstwerk duurder, dan kan je alsnog de lening afsluiten, maar het overtollige bedrag moet je zelf gelijk al inleggen.
Er valt natuurlijk ook met de galeriehouder te overleggen. Als je een beetje je relatie hebt opgebouwd, kan de galeriehouder natuurlijk sympathie hebben met een startende verzamelaar. Misschien kan er nog wat met de prijs gespeeld worden, of je kan het ook bij de galeriehouder in termijnen betalen. Praten is weten.


C&H galerie

Bouw een relatie op met de kunstenaar. Helemaal wanneer je van startende kunstenaars wilt kopen is het tof wanneer je een goede band creëert met die kunstenaar. Bezoek bijvoorbeeld ook de expo’s van kunstacademies.
Ik ben gezegend met veel vrienden die het creatieve pad bewandelen, waardoor veel van mijn huidige collectie werken van hun zijn. Het is sowieso leuk hen te zien groeien, de prijzen kunnen aantrekkelijker gemaakt worden (pas op voor uitbuiting) en je zou zelfs iets op maat gemaakt kunnen kopen.

Pak dus de eerste de beste beurs aan als een gelegenheid om jezelf weer te ontwikkelen als beginnende verzamelaar, en wie weet zie ik je op de KunstRAI!

KunstRAI openingstijden:

Woensdag 31 mei 18.00 – 22.00 uur (opening)
Donderdag 1 juni 12.00 – 21.00 uur
Vrijdag 2 juni         12.00 – 21. oo uur
Zaterdag 3 juni      11.00 – 18.00 uur
Zondag 4 juni         11.00 – 18.00 uur
Maandag 5 juni     11.00 – 18.00 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *