Krachttraining tussen de kunst

Hoe kan een IKEA open mogen, maar een museum niet? Hoe mag een kapper weer nauw klantcontact hebben, maar met je neus bovenop een kunstwerk staan zou ongezond zijn? Om aandacht te vragen voor de scheve lockdownmaatregelen hebben verschillende musea in Nederland een ludieke actie bedacht. Entrance throught the giftshop’ schrijft het Centraal Museum, ‘Warming up for the arts’ luidt het in de Kunsthal van Rotterdam en in het Frans Hals museum wordt het ‘Krachttraining tussen de schuttersstukken’.

De verschillende maatregelen die een museum kan treffen zouden doen denken dat de musea juist één van de eersten zouden zijn die weer open mogen. Het hanteren van tijdsloten, suppoosten in bijna elke zaal die er op kunnen toezien dat er voldoende afstand gehouden wordt en de klimaatcontrole die al aanwezig was maken het ideaal om veilig een museum te bezoeken. Dat er dan frustratie ontstaat wanneer juist locaties die vooral commerciele doeleinden lijken te hebben als eerste open mogen is begrijpelijk.

Toegegeven, een beetje sporten kan ook geen kwaad. Dus toen het bleek dat in mijn woonstad iets georganiseerd werd (we willen immers ook de reisbewegingen beperken) leek het mij een uitgelezen kans om de museumsector een hart onder de riem te steken, wat kunst te kunnen zien én weer wat lichaamsbeweging te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *