100 dagen kunst

Leeuwarden heeft nog maar net haar rol als Culturele Hoofdstad achter de rug, of er is alweer een nieuw cultureel evenement ontwikkelt: Arcadia. De triënnale waar je honderd dagen lang in de Friese provincie een divers cultureel programma kunt beleven. Denk aan theatervoorstellingen, een tentoonstelling in het prachtige Oranjewoud en verschillende tentoonstellingen in de stad. Ben je bang dat je door de wandelende bomen het Bosk niet meer ziet? Geen zorgen, we hebben een heel weekendje voor je uitgestippeld!

Tot en met 14 augustus is de zomer in Friesland ingericht met één vraag: in wat voor wereld wil jij wonen? In verschillende programmaonderdelen gaan kunstenaars met die vraag aan de slag en zie je innovatieve en creatieve antwoorden. Maar hoe deel je jouw weekend in? Geen zorgen, wij hebben een heel programma voor je bedacht!

Dag 1

Lunch

Kunst en cultuur snuiven gaat het beste op een gevulde maag. Een lunch in Stek Leeuwarden kunnen we dan ook van harte aanraden. Het kleine brughuisje leent zich voor een ideaal uitzicht op De Oldehove en het bruisende leven op het water rondom Leeuwarden. Kijk niet gek op als je onderweg de wandelende bomen van Bosk tegenkomt. In deze bewegende kunstinstallatie worden meer dan duizend bomen door de stad verplaatst. Ze kunnen opeens ergens staan waar ze eerder nog niet te zien waren. Met de hulp van honderden vrijwilligers veranderen ze het stadslandschap om je steeds weer even met andere ogen naar je omgeving te laten kijken. 

Verstoppertje in de stad

Via de website van Arcadia kun je een kaart downloaden waarmee je de miniatuurbeeldjes van kunstenaar Michel Tilma kunt vinden. Door heel de stad heeft hij kleine tafereeltjes geplaatst in allerlei nisjes en hoekjes. Ondanks de geleverde kaart is het soms nog flink zoeken naar waar de kleine figuurtjes zich bevinden. Een leuke manier om opeens heel dicht met je neus op de bakstenen in de stad te gaan staan en een vermakelijke bezigheid voor onderweg naar onze volgende locatie: De Utrecht. 

Onderwatervermoeden 

In het voormalige bijgebouw van levensverzekeringsmaatschappij Utrecht, dat nog een prachtig Jugendstill interieur heeft, is de solotentoonstelling Onderwatervermoeden van Maartje Korstanje te zien. Haar inspiratie haalt ze uit de onderwaterwereld en natuurlijke processen, wat zich uit in de organische vormen die haar werk aanneemt. Let op: je moet een tijdslot reserveren voor een bezoek aan de tentoonstelling. 

Op 10 juli wordt de podcast Hooggeëerd publiek live opgenomen waarin Maartje Korstanje, samen met Eva Meijer en Kirsten van Santen, geïnterviewd wordt. De opname is bij te wonen door publiek, en anders is deze natuurlijk later terug te beluisteren. 

Avondeten

We gaan door naar een vroeg diner, zodat je ruimte overhoudt voor één van de verschillende voorstellingen in de schouwburg (kijk voor het actuele programma op de website van Arcadia). Een bijzondere locatie om te eten is Drink & Eetlokaal Proefverlof. Het restaurant is gevestigd in de oude gevangenis, waar ook lokale creatievelingen ondertussen verschillende winkeltjes huisvesten. De menukaart bevat veel vegetarische en veganistische opties, die weer met bepaalde ‘toppings’ aangevuld kunnen worden door liefhebbers van vlees en vis.

De nacht doorhalen

Mocht je geen Bob in het gezelschap hebben, dan kan je misschien het beste een hotel in de stad kiezen voor de avond. In ons geval was er geen probleem om laat nog naar een hotel te rijden, waardoor we in het zeer goed verzorgde Parkhotel Tjaarda konden verblijven. Een mooie bijkomstigheid is dat het gelijk goed gelegen ligt voor het programma voor de volgende dag. Let op: het hotel heeft een zwembad, dus vergeet je zwemspullen niet!

Dag 2

To Paradys

Op de tweede dag bezoeken we Paradys: een tentoonstelling in en rondom het parklandschap Oranjewoud nabij Heerenveen. Artistiek leider Hans den Hartog Jager nodigde 15 internationale topkunstenaars uit om nieuw werk te maken, geïnspireerd door de omgeving en de rijke geschiedenis van Oranjewoud. Hoogtepunt voor ons was het werk Big Be-Hide (2022) van Alicja Kwade (zie foto bovenaan), die een heerlijke illusie weet te creëeren op een groot stuk weide. En hou je ogen goed open om de performances van Gregor Schneider niet te missen. Deze Heimliche Arbeit doet je alles in twijfel trekken en je uiterst argwanend door de natuur bewegen. 

Let op: de openingstijden van Paradys zijn van donderdag t/m zondag van 10 uur tot 17 uur. Mocht je Paradys op een zondag willen bezoeken, hou er dan rekening mee dat horeca onderweg dicht kan zijn. Een flesje water voor onderweg is zeker een aanrader op warmere dagen.

Omdat de kunstwerken verspreid over het gebied opgesteld staan, is het handig om een fiets te regelen. Dat kan onder andere door deze bij Parkhotel Tjaarda te reserveren of door bij het Paradys Paviljoen een fiets te huren door middel van de Arriva deelfiets-app.

Dus, liever niet in de rij van Schiphol staan, maar wel op zoek naar een culturele stedentrip? Denk dan eens aan een weekendje weg in eigen land!

Arcadia
6 mei t/m 14 Augustus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *