De binnenkant van een groene ballon van 10 meter hoog.

Een groene tempel

Ben jij er al klaar voor om je veilige cocon thuis te verlaten? De musea zijn weer open dus er is genoeg te doen. In de Sint Janskerk in Schiedam vind je bijvoorbeeld het nieuwste werk van Florentijn Hofman. Een groene cocon van 26 meter lang bij 10 meter hoog.

Normaal gesproken maken Hofman en zijn studio metersgrote dieren in de openbare ruimte. Zo ken je misschien de gigantische badeend die in de haven van Hong Kong dobberde. Ze verrassen de toeschouwer en zorgen ervoor dat iedereen eventjes even groot aanvoelt. ‘We zijn allemaal klein ten opzichte van mijn werk’ aldus Hofman. Zo ook met zijn nieuwste werk: de stadscocon. Je denkt namelijk een kerk binnen te lopen, maar stapt zo een groene tempel in.

Fotografie Aad Hoogendoorn

Geïnspireerd door de pandemie, wilde Hofman een werk maken dat verwijst naar die veilige bubbels die wij thuis gemaakt hebben, maar ook naar de transformatie die we in deze periode doormaken. Bij binnenkomst word je dan ook via spiegels eerst geconfronteerd met jezelf. Een effect dat Hofman afkeek van een Japanse boeddhistische tempel. Ook ín de cocon word je met jezelf geconfronteerd. Het orgelmuziek dat je op de achtergrond hoort, dat Hofman samen met Jasper le Clercq componeerde, helpt je daarbij. ‘Alle visuele prikkels zijn weggehaald,’ vertelt Hofman. ‘Alle ruis is weg. En het enige was er overblijft is de soundscape die je gedachten even mee kan nemen. Je kan verlichten, óf verzwaren, want er zit ook een heel heftig stuk in.’ Toch is het vooral een werk van hoop. De groene kleur staat voor ontwikkeling, bloei en inspiratie. Het omarmt je zodra je de ruimte binnenstapt. 

Goed om te weten:
Vanaf vandaag kan iedereen gratis de stadscocon van Studio Florentijn Hofman in de Sint Janskerk in Schiedam bezoeken (wel even een entreeticket via de website scoren). Een kado van het Stedelijk Museum Schiedam aan Schiedammers en iedereen buiten de stad. Op zondag speelt stadsorganist Arjen Leistra zelfs live de soundscape, dus probeer vooral je bezoek daarmee te combineren.

Stadscocon
5 juni – 12 sep 2021
Stedelijk Museum Schiedam

1 reactie op “Een groene tempel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *