Nog een week kan je met je neus op de dansen van het dansgenootschap Conny Janssen Danst staan in de Kunsthal Rotterdam. Niet alleen repetities zijn er te zien, maar ook de fantastische videoinstallatie van dansvoorstelling Inside Out.
Door Marijke Phoa
Hoofdfoto: Inside Out (2017), installatie
Conny Janssen Danst 25
9 sep 2017 – 1 okt 2017
Kunsthal Rotterdam
In de Kunsthal in Rotterdam is nog een laatste week de 25ste verjaardag van het dansgezelschap Conny Janssen Danst te aanschouwen. Niet alleen is er de indrukwekkende installatie Inside Out (2017) te aanschouwen, maar ook worden er regelmatig live dansactiviteiten ondernomen. Zo is er iedere dinsdag van 13.30 – 17.00 uur en woensdag t/m zondag van 10.00 – 13.30 uur een levend stilleven te zien, waarbij er één danser nog door het decor van de voorstelling HOME dwaalt. En op iedere woensdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur zijn er de repetities van het Danslokaal bij te wonen. Tenslotte zijn er nog op iedere dinsdag van 11.00 – 13.00 uur een dansworkshop voor studenten van MBO Dans meemaken. Danseres Yanaika Holle van Conny Janssen Danst werkt met de studenten van het Albeda Dans College – in het decor van HOME- aan dansfragmenten uit het repertoire van Conny Janssen Danst.
De installatie van Inside Out is als het ware een gigantische black box in de grote zaal van de Kunsthal. Binnen sta je tussen de verschillende dansers die op langwerpige schermen geprojecteerd worden. Rode lampen zwellen af en aan tussen de touwen die omlaag hangen tussen elke rij schermen. Terwijl je tussen de banen meandert lijkt het haast alsof je op het podium loopt van de aankomende gelijknamige dansvoorstelling die in 2018 gaat touren.
De rest van de zaal bestaat uit verschillende fotos en trailers van eerdere voorstellingen. Ook zijn hier en daar een videoregistratie van een eerdere voorstelling te zien, maar deze halen het niet bij de indruk die Inside Out op je achterlaat. Juist de zwarte zaal waarin je staat geeft je het gevoel echt een voorstelling te zien. Terwijl je bij de andere teveel in een museum rondloopt.
Hoe anders is het wanneer je bij het decor van de voorstelling HOME aankomt. In het achterste gedeelte van de zaal hebben ze de set weer opgebouwd zoals hij was tijdens de voorstelling en hier vinden de verschillende dansactiviteiten plaats. Het transporteert je gelijk gevoelsmatig naar een theaterzaal. Helemaal wanneer er live een repetitie van het danslokaal gaande is.
Van links naar rechts, dansers Richard Nagy, Remy Tilburg & Tu Hoang
Het Danslokaal is een talentontwikkelingsprogramma van Conny Janssen Danst in samenwerking met Korzo en Dansateliers. Gevestigde dansgezelschappen begeleiden de productie van opkomende choreografen om hen zo de ruimte te geven aan een eigen repertoire te werken. Wij waren getuigen van de danslokaal repetities van choreograaf Antonin Comestaz en dansers Tu Hoang, Remy Tilburg en Richard Nagy. En wat een prachtige dans was dat! Drie mannen die geheel op hun gemak in elkaar verstrengeld raakten, al dansend elkaars lichaam manipuleren en op een fantastisch hoog technisch niveau bewegingen uitvoerden. Wij werden er zelfs zodanig enthousiast van dat wij voor diezelfde avond nog kaartjes geboekt hadden voor de voorstelling.
Het leuke aan zo’n repetitie bij te wonen is dat je dan tijdens de voorstelling ziet of de bewegingen die je in de middag geoefend zag worden uiteindelijk wel of niet goed gaan (het ging allemaal perfect), maar ook zie je wat meer de onderlinge band tussen de dansers en de choreograaf. De drie dansers hadden bijvoorbeeld regelmatig even een momentje onderling met elkaar, wat door de concentratie van de opvoering wat minder mogelijk was. Toch weten wij dan dat er een familiariteit is tussen de mannen. En juist die band is ook wel nodig voor het stuk. Handen gaan overal bij elkaar en juist de achteloosheid waarmee dat gebeurd geeft een ontspannen sfeer in de dans. De mannen repeteren het stuk al voor drie weken elke dag zes tot zeven uur lang, dan ontstaat er ook wel een zekere nonchalantheid met betrekking tot lichamelijk contact. Toch is de uiteindelijke voorstelling wel nog even wat specialer om te zien. Lichteffecten, kostuums en geluidseffecten maakten de dans compleet af. Evenals natuurlijk de stukken die niet te zien waren in de repetitie, zo waren wij aan het eind nog aangenaam verrast door de solo van Nagy.
Danslokaal bestaat uit een avond van drie verschillende werken van drie verschillende choreografen. Voor kaarten en data zie de website.