Stel jezelf eens voor dat je ‘het paradijs’ mag betreden. Ongeacht of je gelovig bent, of in wat je dan geloofd. Wat zie je? De Engelse kunstenaar Saad Qureshi kwam erachter dat bijna iedereen zich voorstelt dat er een vorm van entree is, een poort waar je doorheen kan. Of er ook een poortwachter is zal misschien verschillen, maar juist de overeenkomst vertaalde hij naar een kunstwerk. Zeven hemelpoorten, waarvan drie op dit moment in de Walburgiskerk in Arnhem te zien zijn.
Museum Arnhem toont in de groepstentoonstelling Living, Forgiving, Remembering zowel een droevig als hoopvol beeld van de mensheid. Het museum toont het geweld dat we elkaar aandoen, de restanten van oorlogen, spanningen tussen verschillende groepen mensen en post-koloniale worstelingen. Maar het geeft ook hier en daar een sprankje vertrouwen in de weerbarstigheid van mensen en de ongelovige kracht die mensen kunnen opbrengen op weg naar verzoening.
Goed om te weten:
In de indrukwekkende fotoseries Anatomy of Forgiveness van Lana Mesić zie je overlevers en daders in een staat van vergeving verkeren. Daarbij heeft Mesić interviews gehouden met beide partijen over wat er gebeurd is, maar nog belangrijker, hoe zij zien wat vergiffenis betekent heeft voor ze. Zou jij de moordenaar van jouw kind kunnen vergeven? Zou jij ooit denken dat je zo iemand als een soort pleegkind in jouw leven zou hebben, die je helpt met de boodschappen, die jou bij zou staan in tijden van ziekte. Blijkbaar kan het.
Leuk om te weten:
Het Museum Arnhem heeft een vol randprogrammering bij deze tentoonstelling – van performances tot filmvertoningen. Hou de agenda op hun website in de gaten voor als je een keer in de buurt bent. Op 8 november kan je bijvoorbeeld meehelpen het werk Old Fashioned van Monali Meher te vernietigen. De aardappelen die vol met haatdragende woorden beschreven staan, worden op deze dag geschild en van hun ‘giftige’ huid ontdaan.
Living, Forgiving, Remembering
4 okt 2020 – 17 jan 2021
Museum Arnhem