The Art of Banksy | Beurs van Berlage

Vier redenen waarom je absoluut niet naar deze tenoonstelling moet gaan. Het is een commercieel feestje over de rug van de kunstenaar, die niet alleen geen recht doet aan de wensen van de kunstenaar maar ook de kunstwerken.

Door Marijke Phoa

The Art of Banksy
18 jun 2016 – 8 jan 2017
Beurs van Berlage

Ten eerste is er een rede waarom dit ‘The Art of Banksy’ heet, want het is misschien wel zijn werk, maar hij heeft er zelf vrij weinig mee te maken gehad. Zijn voormalige manager heeft de tentoonstelling opgesteld met werken van verschillende galerieën. Op dit moment is ook een Banksy tentoonstelling te zien in het MOCO museum, ook zonder zijn inbreng. Persoonlijk hou ik hier eigenlijk niet zo van. Banksy’s werk is niet bepaald bedoeld voor een instituut zoals het museum, maar zou op straat te zien moeten zijn. Zijn werk is daarbij vaak politiek geladen en de context is daarvoor belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan zijn werk in Gaza, of zijn kritiek op de politie in het Verenigd Koninkrijk.


Een Banksy op de muur tussen Israël en Gaza

Ten tweede is het een commercieel feestje ten top. Iets waar Banksy zelf niet achter staat. Zijn tentoonstelling Dismaland kon je bijvoorbeeld maar voor een paar pond bezoeken, waarna hij alle werken zelfs weggegeven heeft. Dat er vervolgens voor 20 euro per kaartje gevraagd wordt, en verschillende merchandise te koop is, ligt niet in de lijn van zijn eigen houding. Rest ook de vraag: bij wie komt het geld dan terecht? Waarschijnlijk zijn oud manager, met wie hij overigens niet meer mee overweg kan.

Ten derde is het werk van Banksy in het grootste geval gemaakt met stencils en spuitbussen met verf. Om het dan ‘in het echt’ te zien, doet het werk niet boven zichzelf uitstijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een Van Gogh of een Jackson Pollock in het echt ziet, helpt het zien van de vefstreken, of de dikte van de verf op het doek, je beeld van het werk volledig te maken. Het werk van Banksy leent zich heel goed voor print, en zijn eigen boeken zouden dus voldoende kunnen zijn om het werk te waarderen.

Tenslotte is de manier waarop het tentoongesteld is verschrikkelijk lelijk. De werken hangen tegen een muur waar een behang met steenpatroon op geplakt is (wat dus niet de context is die ik bedoelde). Of er is een veel te groot werk geprobeerd te plaatsen in een veel te kleine ruimte. Ze hebben geprobeerd dit op te lossen door het simpelweg naar achteren te kantelen en schuin in de ruimte te plaatsen.

Ik kan dan ook echt alleen maar aanraden hier niet heen te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *