Reistips | Mons/Bergen

Tijdreizende feestvierders, een VR-experience, kunst in de openbare ruimte en een gigantische kerk voor maar 30 kanunnikes, Bergen heeft MONSterlijk veel cultuur. Om het optimale uit een gezellig weekendje weg te halen geven wij hier een aantal tips!

Het Wallonische stadje Bergen, ook wel bekend als Mons voor de Frans-sprekenden onder ons, is met een redelijke auto- of treinrit goed te bereiken vanuit Nederland. Een ideale afstand voor een weekendje weg in ieder geval. We geven je daarom een aantal tips voor twee culturele dagen in Bergen, maar laat zelf altijd wat ruimte over voor spontane evenementen!

Na de reis vanuit Nederland is het natuurlijk het fijnst om eerst even wat sfeer te proeven in het stadje. We schuiven daarom aan bij Mémé Tartines. Warm, koud, vegetarisch of met vlees, er is keuze zat bij deze huiselijke lunchroom. De broodjes worden misschien iets té dik gesneden, maar ze worden in ieder geval ook flink belegd.

Op pad met een gids is natuurlijk een luxe, toch raden we het bij Bergen zeker aan. Niet alleen krijg je misschien een topper zoals Jean-Pierre mee, maar je leert de stad gelijk beter begrijpen. Naast dat Jean-Pierre poëzie voordroeg, liederen zong en hele scenes uitspeelde, vertelde hij ons ook over de architectuur (oud wordt aangevuld met nieuwe bouwtechnieken en krijgt een nieuwe bestemming), de inwoners (veel studenten in de binnenstad, vandaar wat rustiger in de vakantietijd) en de mythes (hoe zat het ook alweer écht met St. Joris en de draak?). Gewapend met al dit soort kennis benader je de toeristische highlights net wat meer ontspannen.

Het Beaux-Arts Mons (BAM) museum en het Mons Memorial Museum bieden een fijne middaginvulling van de dag aan. Het BAM heeft steeds wisselende tentoonstellingen, kijk vooraf aan je bezoek dus of de kunst je trekt. Toen wij er waren hadden we nog een staartje van de Surrealisme tentoonstelling te pakken. Het waren niet de topstukken van deze stroming maar zeker een prima bezoek.
Het ontwerp van de vaste tentoonstelling van het MMM is fantastisch. Het bestaat uit grote donkere zalen met dramatisch belichte memorabilia, heel indrukwekkend. Tot en met 28 juni 2020 hebben ze een verrassende VR-experience. Je kruipt in de huid van vier verschillende personages in de Tweede Wereldoorlog in korte scenes van ongeveer vier minuten. Zie hoe Bergen bevrijd wordt of ervaar een spannende slag op een grasveld en voel je er echt even deel van.

Achter het MMM zit een prettig restaurant, La Banque Mons, met een heerlijk terras aan een vijver. Ben je niet zo van de eenden die olijk langszwemmen dan is er binnen een fris en trendy interieur waar je ook terecht kan. Het eten was er prima. Van onze voorgerechten was de calamaris wat poederig in plaats van krokant, maar de burrata met tomaatjes was daarentegen perfect vol van smaak. Ook het hoofdgerecht, de special, was heerlijk maar had bijvoorbeeld niet zulke hele boeiende bijgerechten.

Onze avond maakten we af met een feestje ter nagedachtenis van de bevrijding van Bergen op 2 september in 1944 door de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog. Geheel in jaren ’40 sfeer kwam heel Bergen in outfit en al aangerukt om jazzbandjes en de Satin Doll Sisters te horen zingen en dansten we gezamenlijk met de swingdansers! Op Facebook kan je bij de optie ‘evenementen’ ook een plaats en datum aangeven. Altijd als wij op reis gaan vinden we op die manier gekke en leuke programmaonderdelen die je niet zo snel in een reisbrochure tegen komt. Maar op de officiële agenda van VisitMons staan zeker ook niet te missen evenementen!

Dag twee is ingericht om de stad in je op te nemen. Her en der zijn er nog restanten van de kunstbiënnale 2018-2019, dus er is genoeg kunst in de openbare ruimte te vinden. Na ons ontbijt meanderden we door de stad langs deze werken op weg naar de collegiale Sint-Waltrudiskerk. Deze kerk, vertelde onze gids Jean-Pierre ons, was voor enkel 30 kanunnikes gebouwd. Deze rijke vrouwen besloten dat een klein kapelletje niet voldoende was voor hun devotie en lieten de enorme kerk bouwen. Alleen op uitnodiging waren andere mensen welkom in deze kerk, maar tegenwoordig mogen wij – simpele zielen – ook naar binnen om de fantastische glas-in-lood-vensters te bewonderen.


Loop daarna langs het Belfort, de beiaard van Mons, richting het stadhuis. De Belfort is een indrukwekkende klokkentoren met aangrenzend een heerlijk stukje groen waar je kunt picknicken. Wij hadden de mazzel dat er op dat moment een voedselfestival aan de gang was waardoor we niet alleen van lekker eten maar ook de gezelligheid van heel Mons konden genieten. Het stadhuis is echter ook nog een fijn gebouw met een stille binnentuin als je juist even weg wilt zijn van de drukte.

Voor je het weet zit het weekend er al weer op! Nog niet genoeg gekregen? Bekijk voor een bewegende sfeerimpressie ook onze vlog van Bergen!

Kijk voor meer informatie voor het perfecte weekendje (of langer) weg op visitmons.nl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *