Wij willen natuurlijk graag dat jullie zoveel mogelijk van alle cultuurvormen genieten. Aangezien de opera niet de gemakkelijkste is om te tackelen, hebben wij wat tips&tricks opgeschreven om je te helpen je voor te bereiden op een topavond!
Door Marijke Phoa
Hoofdfoto: Hans van den Bogaard (via Nationale Opera & Ballet)
Van alle cultuurvormen die wij tegenkomen is opera misschien nog wel het minst toegankelijk. Ze duren lang (3 á 4 uur voor een opera is niet ongewoon), het is vaak in het Italiaans of in het Duits gezongen en het voelt misschien alsof het voor alleen hele deftige lui weggelegd is. Moet je dan maar niet gaan? Nee, natuurlijk niet!
Om je over de drempel te helpen hebben we even een kleine how-to voor je in elkaar gezet samen met het Nationale Opera en Ballet. Wat kan je verwachten van opera? Hoe kan je deze kunstvorm het beste ervaren? We geven hieronder een aantal tips en tricks!
Tip 1 | Opera’s duren lang, bereid je daar dus goed op voor. Zorg dat je goed gegeten hebt, en koop vooral een snack voor tussendoor (en nee je mag geen eten van thuis meenemen).
Trick 1 | Opera’s duren lang, maar zoals ze in de video onderaan deze tekst uitleggen gaat het in de opera niet zozeer om het verhaal dat verteld wordt, maar over de beleving daarvan. Korte momenten in de tijd worden uitgerekt tot lange stukken zang, waarna er weer een paar jaar of maanden overgeslagen wordt. Lees dus de grote lijnen van het verhaal, maar probeer je vooral te concentreren op welke emotionele staat iemand meemaakt in dat verhaal. Het gaat veel meer om een muzikale (bevreemdende) ervaring en de emoties die de zangers uitdrukken dan dat je precies kan vertellen wie wat tegen elkaar zegt. Mocht je wel precies willen weten wat er gezongen wordt, dan kan je vaak door middel van een scherm die boven het toneel hangt meelezen.
Tip 2 | Kleed je vooral zoals je wilt! Het is een lange zit, iets comfortabels is dus wel zo prettig. Dat gezegd te hebben, het is wel een uitje! Een beetje speciaal aankleden helpt je ook misschien om in de juiste ‘mindset’ te komen. Denk er ook aan dat je jezelf warmer of kouder kan aankleden tijdens de voorstelling. Garderobes zijn eigenlijk altijd wel gratis, maar ook verplicht, dus met je jas aan naar binnen kan niet.
Trick 2 | De opera hoeft trouwens niet duur te zijn. Voor jongeren zijn er allerlei opties waarmee je kortingen kan krijgen. Studenten kunnen voor €17,- al naar de opera in Amsterdam en jongeren onder de 16 zitten er al voor een tientje. Ook heb je verschillende ledenprogramma’s, cultuurpassen e.d. waarmee je korting kan krijgen. Bepaalde stoelen zijn goedkoper dan anderen en het is net als met vliegtuigtickets voordeliger ver vantevoren te boeken i.v.m. variabele stoelprijzen.
Tip 3 | Train je blaas, want je mag tussendoor niet meer terug de zaal in als je een toiletbezoek maakt. Ook wanneer je te laat komt moet je wachten tot de eerstvolgende pauze voor je de zaal in mag.
Trick 3 | Niet alle opera’s zijn geschikt voor jou. Net als met alle soorten muziek heb je verschillende makers en verschillende stijlen: de één ligt je beter dan de ander. Pakte een bepaalde opera je niet, laat je dan niet gelijk afschrikken. Wagner is bijvoorbeeld zware kost, als je nog maar net begint met opera’s te verkennen kan je hem beter ontwijken. Mozart is daarentegen heel toegankelijk.
Tip 4 | Er zijn afhankelijk van het stuk meerdere pauzes van 20/30 minuten. Bij elke bar in het Nationale Opera en Ballet kan je voor aanvang van de voorstelling alvast ‘pauzedrankjes’ bestellen. Ze staan dan in de pauze voor je klaar. Dat scheelt weer wachten in de rij.
Trick 4 | Even weggesukkeld? Dat overkomt de beste, en is echt geen ramp. Niemand verwacht dat je drie uur lang de opperste concentratie erbij kan houden. Probeer vooral te genieten van de stukken die je leuk vindt, laat het een beetje over je heen komen. Concentreer je voor de verandering even op het decor, de kleding of het acteerwerk, droom even weg. Het mag allemaal!
We hopen dat de tips&tricks de opera wat minder eng maakt en je hierdoor opera een kans geeft. Ook zijn wij heel benieuwd naar jullie ervaringen of jullie tips, laat het vooral in een reactie weten!