Lee | op de markt (deel 2)

Afgelopen weekend was de twintigste editie van Le Bazarre. Samen met RAUM organiseerde zij een makersmarkt ter gelegenheid van de opening van het makershuis op het Berlijnplein. Er waren workshops, goede daden, seismologische gebeurtenissen en hele toffe prints.

Door Marijke Phoa

Afgelopen weekend vond alweer de twintigste editie van Le Bazarre plaats en wij waren erbij! Le Bazarre is een rondreizende markt voor vintage kleding, design, grafisch werk, zelfgemaakte- en streekproducten, met een steeds wisselende bezetting. Deze editie vond de markt plaatst bij de creatieve werkplaats RAUM op het Berlijnplein in Utrecht en bestond de bezetting uit voornamelijk grafische kunstenaars, waaronder onze enige echte Lee Teng Poh, maar er waren hier en daar ook productdesigners.


Selfie van (een deel van) de redactie van Alles is cultuur

Tegelijkertijd met de markt werd ook het makershuis van RAUM geopend. Hier kunnen kunstenaars hun residency innemen, van ongeveer 2 tot 12 weken lang, om ter plekke werk te maken wat gemaakt is uit inspiratie uit de omgeving. Nu is het Berlijnplein nog niet zo heel spannend, maar juist door de intrek van RAUM en diens oproep aan curatoren en creatieve geesten om het als een ‘vrijplaats’ voor werk en evenementen te maken zal dat binnenkort allemaal veranderen. Om het enigszins al een zetje te geven werden er dan ook workshops gegeven en traden er bandjes en theatergroepen op tijdens de markt.


Workshop Lampion & lichtsculptuur maken

Workshop Bevries de skyline

Zelf deed ik bijvoorbeeld mee aan de workshop van architect Yi-Ling Hung. Zij is geïnteresseerd in een interactie met het publiek te krijgen, en heeft daarom vier verschillende invalshoeken gezocht waarmee men ‘skylines’ kan benaderen. Ik benaderde het vanuit de techniek ‘borduren’, waardoor ik met naald en draad ging ontdekken wat mijn idee van een skyline was. Terwijl een ander met knippen en plakken een gedicht moest bewerken tot een skyline (‘taal’), of met zand, zout en as (‘tuinieren’) te werk ging.
Ondertussen was op de achtergrond muziek te horen van verschillende bandjes, of werd er een kleine preview gegeven van een voorstelling van het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) voor het podium.


"help een oudje door de zomer" - Jesse Strikwerda
 Dat hoef je geen twee keer tegen redactrice Monica Dorresteijn te zeggen, mevrouw houdt én van kaartjes versturen én van oudjes een fijne dag te bezorgen

Tijdens de markt stond deze installatie een seismische registratie te maken van het evenement. Kunstenaar Roos Meerman maakt met haar Canorgraphy Machine een grafische afdruk van de geluiden die te horen zijn gedurende een bepaald moment. Gedurende de markt stond de microfoon aan en werd alles live getekend, maar zij kan ook van opgenomen geluidsmomenten een weergave maken. Heel tof als je bijvoorbeeld iemand dit kado wilt geven als weergave van iemands bruiloft!

Bij de stand van Jesse Strikwerda werd er trouwens ook nog eens wat gedaan in naam van het maatschappelijk belang. Wanneer je bij hem een kaartje kocht, ging er automatisch eentje naar een bejaarde. Een leuke manier om hen wat minder eenzaam te laten voelen. Dat hoefde natuurlijk redacteur Monica geen twee keer gezegd te worden. Zij heeft jaren geleden bijvoorbeeld al een oma geadopteerd waar zij regelmatig langs gaat, een kaartje sturen is dan het minste wat je nog kan doen!

Helaas was het weer tijdens de ochtend wat minder, maar desondanks zijn we heel tevreden met de marktdag geweest. Het was een geslaagde opening van RAUM, een leuke middag en er werd ook nog eens goede daden verricht. Mocht je zelf nu ook nog eens op een markt willen gaan staan. Hier dan nog wat PRO tips voor beginnende marktlieden:

– Neem altijd touw (en een schaar) mee. Het komt namelijk altijd van pas.
– Neem een stuk doorzichtig grondzeil voor tenten mee voor het geval het gaat regenen. Het is gemakkelijk te manipuleren en omdat het doorzichtig is ziet iedereen je waren gewoon alsnog.
– Neem winddichte kleding mee. Iedereen die wel eens een hele dag buiten heeft gestaan op een dag dat het licht bewolkt was, weet dat je hoe dan ook op een gegeven moment het ijskoud hebt. Neem dus niet alleen warme spullen mee, maar ook winddichte en/of waterdichte jassen mee.
– Neem een doek mee waar je jouw spullen op tentoon kan stellen. Sommige verkopers hadden van die rollen bruin inpakpapier mee, is ook een idee. Maar ga er in ieder geval niet van uit dat een organisatie de aankleding van jouw stand levert (deze fout is helaas afgelopen markt gemaakt).
– Neem genoeg proviand mee. Voedsel houdt iedereen gelukkig, warm, en tevreden. Onderschat het niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *