Shio Kusaka | Jonas Wood

Hoewel Shio Kusaka en Jonas Wood los van elkaar werk maken, is het des te leuker hun werk naast elkaar te zien. Het is de laatste week van de tentoonstelling in Museum Voorlinden, dus ga nog snel langs!

Door Marijke Phoa

Shio Kusaka & Jonas Wood
30 sep 2017 – 7 jan 2017
Museum Voorlinden

Een kunstenaarsduo dat solo van elkaar werken maakt. Shio Kusaka en Jonas Wood zijn al tien jaar lang een stel, waardoor zij elkaar ongetwijfeld heen en weer beïnvloeden, en toch maken zij werk dat zeer goed op zichzelf kan staan. Hij maakt schilderijen, zij maakt keramiek vazen. Soms schildert hij haar vazen na, en soms dragen haar vazen een patroontje van zijn schilderijen.


Foto: Ruud Baan

Vragen als wie wie beïnvloed, of wie de aanjager is, of wie er eigenlijk succesvoller is dan de ander doen er eigenlijk niet toe. Het is vrolijke kunst die elk op zichzelf kan staan, maar zoals in de tentoonstelling blijkt, des te leuker is om samen te zien.

Zitten er dan hele diepe dingen in waar je rekening mee moet houden? Niet echt. Kusaka en Wood zouden omschreven kunnen worden als postmodernistische kunstenaars. Deze stroming, die na (post) het modernisme ontwikkelde heeft het wat minder nauw met het idee dat al het werk maar origineel en vernieuwend moest zijn. Juist door te gaan spelen met bestaande beelden, deze te her-gebruiken of in een andere context te plaatsen maken zij hun kunst. Hierdoor zie je dus ‘klassieke’ taferelen op de potten van Kusaka, of een schilderij van Matisse verwerkt in een schilderij van Wood.

Selfieception

Ook zie je juist hele moderne gebruiken langskomen, zoals de ‘spiegel-selfie’s’ die Wood geschilderd heeft. Die kennen we misschien wel van Instagram om op een gemakkelijke manier even de outfit te showen. In dit geval is het verheven tot kunst door Wood.

De humor van Kusaka kunnen we echter ook waarderen. Dinosauriërs zijn niet een doorgaans beeld dat je op keramiek potten gewend bent te zien. Toch staan ze op de zijkanten beschilderd alsof het een Griekse tragedie voorstelt. Details, zoals dat ook de handvatten gemaakt zijn in de vorm van dino’s, zijn een leuke toevoeging.


Jonas Wood

Het is vooral een speelse en vrolijke tentoonstelling. Door het felle kleurgebruik van Wood, de grappige onderwerpen en de luchtigheid waarmee zij hun materiaal en elkaars werk benaderen maakt het een zeer fijne collectie om doorheen te wandelen. En juist de afwisseling tussen de twee kunstenaars maakt dat hun werk zo sterk wordt.


Jonas Wood


Shio Kusaka

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *