Reistips | Utrecht

Oei, het Centraal Museum heeft een mega goede tentoonstelling opgezet, maar je weet niet wat er nog meer te doen valt in Utrecht? Geen paniek, wij helpen je graag de dag door. Lekker eten, kunst kijken en shoppen.

Deze wintermaanden heeft Utrecht misschien wel dé grootmeester van het licht-donkercontrast naar Nederland gehaald: Caravaggio. In de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum hangt de Italiaan naast Nederlandse aanhangers en zie je hoe elk Bijbelse taferelen zowel dramatisch als emotioneel probeert te maken. Maar er is nog veel meer te doen in de stad: dus we hebben een lijstje opgesteld!

Caravaggio op de vroege morgen
We raden aan gelijk te beginnen met de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. Het Centraal Museum werkt wegens de drukte met tijdsblokken, waardoor je – als je vroeg komt – gegarandeerd het rustigste moment van de dag te pakken hebt. In je eentje voor de imposante werken staan maken de taferelen op het doek extra intiem. De licht-donker verloop van de wandkleuren van de zaal versterken dit effect vervolgens. Doordat de kunstwerken op thema zijn geordend, is het goed te zien hoe de Nederlanders zich prima staande weten te houden tegenover de Italianen.

Knusse lunch bij Daens
Vanuit de tentoonstelling gaan we voor een lunch bij conceptstore Daens op de Korte Minrebroederstraat. Utrecht kent vele boetiekjes en unieke winkels waar het heerlijk grasduinen is. Ze zitten vaak her en der verspreid maar een aangenaam rondje is de Zadelstraat en de aangrenzende Lijnmarkt.

Van onder tot boven
Iedereen (her)kent wel de Domtoren van Utrecht, de hoogste kerktoren van Nederland. De toren beklimmen kan het hele jaar door, wat je naast degelijke informatie van een gids ook een fantastisch uitzicht geeft over heel Utrecht. Als alternatief kan je ook tot vier meter onder de grond afdalen met DOMunder. Restanten uit de Romeinse tijd, brokstukken van het ingestorte middenschip uit 1674 en zelfs een skelet zijn te aanschouwen in de duistere gangen onder het domplein.

Groen dineren bij Le Jardin
Na de Domtoren kan je nog langs de kleinere tentoonstellingsruimtes zoals FOTODOK gaan. Tot 27 februari is daar in het oude schoolgebouw op de Lange Nieuwstraat een tentoonstelling te zien over verborgen machtsstructuren. Voor het avondeten gaan we naar Le Jardin op de Mariaplaats voor een culinair hoogstandje. Een Franse keuken geïnspireerd door groenten en kruiden die zoveel mogelijk lokaal verworven zijn.

Avondje uit
Mocht je het nog laat willen maken, dan raden wij aan om nog een optreden in het Werftheater mee te pakken. Van cabaret tot kleinkunst, er is vast wel een voorstelling die je avond een prima afsluiting zal bieden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *