Tijdens de besloten voorvertoning van de korte documentaire Off Broom van filmmakers Jerona van der Gevel en Roald Zom, blijkt de magische wereld van Harry Potter en de sport Quidditch nog specialer. Ongekend sympathiek, fantastisch verbroederend, inspirerend mooi.
Door Marijke Phoa
In de Harry Potter boeken van J.K. Rowling, komt een magische sport genaamd Zwerkbal (Quidditch) voor. In teams van zeven man vliegen de deelnemers hoog in de lucht op bezems en gooien ze wisselend een bal over waarmee je kan scoren, of een bal naar de tegenstander toe waarmee je diegene lelijk zou kunnen bezeren. Het derde balletje, dat een geheel eigen leven leidt, is de snaai (snitch). Wanneer de betreffende speler wiens taak het is om die bal te vangen (de zoeker) de bal ook daadwerkelijk in handen heeft, is het spel afgelopen en krijgt het team 150 punten extra bovenop de score die zij al hadden. Volg je het nog? Ik hoop van wel, want de sport is waanzinnig populair. Zowel in de magische en fictieve wereld van J.K. Rowling, als onze non-magische en zeer realistische wereld.
Foto: Quidditch Nederland
Op een dag bedacht een Amerikaanse student namelijk na het lezen van de boeken een manier om het spel te spelen zonder magie. Nog steeds met bezems, maar nu moet men gewoon zelf rennen. En de snitch? Dat is nu een persoon met een balletje aan zijn broek, die in allerlei bochten moet wringen om de zoekers van elk team te weerhouden het balletje te pakken. De sport is een combinatie van rugby, korfbal en trefbal geworden, waarbij het soms nog behoorlijk hard aan toe kan gaan vanwege de tackles om tegenstanders te weerhouden van scoren.
Foto: Quidditch Nederland
De andere kant ervan is echter een warme en zeer liefdevolle gemeenschap van Quidditch-beoefenaars. Een gemeenschap die ongekend is in zijn acceptatie van alles wat buiten de cisgender kaders valt of niet de heteronormatieve paden volgt. En deze gemeenschap is groot. Over de hele wereld zijn er al ruim 300 teams opgezet en er worden European- en World Cups georganiseerd.
Filmmaker Jerona van der Gevel kwam voor het eerst in aanraking met de sport in 2012 in Engeland en had al snel de drang om het eerste Nederlandse team op te zetten. Rond 2013 begon zij met de voorbereidingen en in 2014 was de eerste Nederlandse kennismaking met Quidditch tijdens de fantasy fair Elfia. Teams uit Europa waren uitgenodigd om een demonstratie te komen geven van het spel en op die manier Nederlandse jongeren enthousiast te krijgen voor de sport. Een jaar later bestaan er meerder teams over het hele land verspreid en een nationale sportvereniging, Quidditch Nederland.
Filmstill Off Broom
Jerona wilde heel graag een documentaire maken rondom het Nederlandse Quidditch team en ging een samenwerking aan met Roald Zom. Samen volgden ze de speler Rein en brachten zij in beeld wat voor een rol de sport en de gemeenschap speelt in zijn leven. Rein is namelijk transgender en waar hij bij andere sporten zich niet op zijn gemak voelde, werd hij bij Quidditch geaccepteerd en verwelkomd. De sport wordt bijvoorbeeld gespeeld met gemengde teams, waarvan maximaal vier van dezelfde gender zijn. Het unieke er echter aan is dat vervolgens de gender die de speler aangeeft zich mee identificeert zonder vragen aangenomen wordt, waar deze zich dan ook op het spectrum bevindt.
Filmstill Off Broom
Off Broom is een prachtige korte documentaire geworden die Rein, in zijn behoefte zijn oude gymleraar ongelijk te bewijzen, volgt naar de European Games in Italië met het nationale Quidditch team. Die tegelijkertijd op een sympathieke manier het leven naast de sport vastlegt en de inspirerende vriendschappen die er in voor komen belicht.
De besloten vertoning beloofde dus al meer dan goeds, maar na de zomer zal de documentaire definitief af zijn en aan filmfestivals aangeboden worden. Zodra we data weten van de officiële première en openbare screenings laten we het hier weten!