Jordan Wolfson | MANIC/LOVE

Hij is met een hand, een voet en zijn hoofd verbonden aan kettingen die de animatronic door de grote zaal heen sleept. Soms heel sereen, dan weer gewelddadig. En ondertussen heeft het jongetje continue oogcontact met de omstanders.

Door Marijke Phoa

Jordan Wolfson -MANIC/LOVE
27 nov 2016 t/m 29 jan 2017

Stedelijk Museum Amsterdam

Animatronics worden ze genoemd. De robots/poppen die in de kunst gebruikt worden in installaties. Jordan Wolfson werd erdoor gefacineerd en maakte er zelf één met het werk Colored Sculpture (2016). Zijn pop verbeeldt een roodharig jongetje met een blos op zijn wangen en een vuile blik op zijn gezicht. Hij is met een hand, een voet en zijn hoofd verbonden aan kettingen die de animatronic door de hele zaal heen sleept. Soms heel sereen, dan weer gewelddadig. En ondertussen heeft het jongetje continue oogcontact met de omstanders.

Door gezichtsherkenning-software kan de pop namelijk de geprojecteerde ogen gericht laten zoeken naar de bezoekers en hen aan kijken. Soms slaan de ogen op hol, of vertonen ze een tekst of een ander object. Wanneer de pop heen en weer bungelt in de lucht, opgetrokken aan zijn hoofd, kan je haast niet anders dan een onbehaagelijk gevoel krijgen. Alsof je ‘ouderwets’ getuige bent van een lijfstraf. En hij kijkt je aan alsof hij wil zeggen ‘ja dit is inderdaad zoals een lijfstraf zoals vroeger, en jij kijkt er naar en staat er maar een beetje het aan te moedigen’. Niet de meest prettige confrontatie die je wilt aangaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *