Reistips | Utrecht

Het Centraal Museum heeft een prachtige tentoonstelling naar Utrecht gehaald: Utrecht, Caravaggio en Europa. Oftewel, de Italiaanse grootmeester van het licht-donker contrast hangt tussen zijn volgelingen uit het koude kikkerlandje. Maar wat kan je nog meer in Utrecht doen?

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht, geven we je verschillende tips om de dag door te brengen in hartje Nederland!

10:00
We raden aan gelijk te beginnen met de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. Het Centraal Museum werkt wegens de drukte met tijdsblokken, waardoor je – als je vroeg komt – gegarandeerd het rustigste moment van de dag te pakken hebt. In je eentje voor de imposante werken staan maken de taferelen op het doek extra intiem. Het licht-donker verloop van de wandkleuren van de zaal versterken dit effect vervolgens. Doordat de kunstwerken op thema zijn geordend, is het goed te zien hoe de Nederlanders zich prima staande weten te houden tegenover de Italianen

12:30
Na de tentoonstelling gaan we heerlijk grasduinen in de vele boetiekjes en unieke winkels die Utrecht rijk is. Ze zitten vaak her en der verspreid maar een aangenaam rondje is de Zadelstraat en de aangrenzende Lijnmarkt. We eindigen bij conceptstore Daens op de korte Minrebroederstraat voor een lunch.

 

 

 

 

 

 

14:30
Iedereen (her)kent wel de Domtoren van Utrecht, de hoogste kerktoren van Nederland. De toren beklimmen kan het hele jaar door, wat je naast degelijke informatie van een gids ook een fantastisch uitzicht geeft over heel Utrecht. Als alternatief kan je ook tot vier meter onder de grond afdalen met DOMunder. Restanten uit de Romeinse tijd, brokstukken van het ingestorte middenschip uit 1674 en zelfs een skelet zijn te aanschouwen in de duistere gangen onder het domplein.

18:30
Na de Domtoren kan je nog langs de kleinere tentoonstellingsruimtes zoals FOTODOK gaan. Tot 27 februari is daar in het oude schoolgebouw op de Lange Nieuwstraat een tentoonstelling te zien over verborgen machtsstructuren. Voor het avondeten gaan we naar Le Jardin op de Mariaplaats voor een culinair hoogstandje. Een Franse keuken geïnspireerd door groenten en kruiden die zoveel mogelijk lokaal verworven zijn.

20:30
De avond sluit je vervolgens af met een voorstelling in het Werftheater of de Stadsschouwburg. Controleer ook altijd nog even of er een festival aan de gang is in of rondom Utrecht op het moment dat je daar de dag doorbrengt. Wie weet is er daardoor wel een speciale voorstelling te bezoeken in één van de vele culturele centra’s van Utrecht.