Lichtsculpturen | Amsterdam Light Festival

Het wordt elke dag razendsnel donker en de kerstlichtjes hangen aan de Bijenkorf, met andere woorden: het is tijd voor Amsterdam Light Festival. Ruim 29 lichtgevende kunstwerken zijn langs de grachten van Amsterdam te vinden bij dit jaarlijks terugkerende lichtjesfestijn.

Hoofdfoto: Alicia Eggert, All the light you see, 2018
Door Marijke Phoa

Vanavond begint officieel het Amsterdam Light Festival. De zevende editie draait om de bekendste uitdrukking van Canadese wetenschapper Marshall McLuhan ‘Medium is the Message’. Oftewel, het middel waarmee de boodschap wordt overgedragen is net zo belangrijk  als de boodschap zelf.

Ivana Jelić & Pavle Petrović, Starry Night, 2018

In het werk van de kunstenaars zie je vervolgens verschillende manieren hoe boodschappen overgedragen kunnen worden: lichtgevende antennes, de zaden van uitgedroogde paardenbloemen (waarmee je een wens overbrengt), de synapsen van je hersenen of simpelweg door een schilderij te verbeelden waarin je letterlijk je boodschap kan schilderen.

OGE Group, Light a wish, 2018

Andere kunstenaars concentreren zich liever op het licht als de boodschap, en hoe het verzenden van licht bijvoorbeeld belemmerd kan worden. In All the light you see benadrukt Alicia Eggis bijvoorbeeld dat al het licht wat wij zien – en dus alles wat wij zien – tijd nodig heeft om  van de bron naar onze ogen te reizen. In de praktijk vindt dus alles wat wij zien al eerder plaats dan wij het zien. ‘All the light is from the past,’ en dus ‘all you see is past’.

Je kan een boottochtje bij bijna elke rederij boeken, de tocht duurt ongeveer 75 minuten. Ook kan je de wandeltocht doen, kleed je wel warm aan!

Meer informatie over de route vind je hier!