Laws of the Game | werkreis deel 3

Week nummer twee in Suriname: waarin twee nieuwe crewleden zijn gearriveerd, we enorm lange dagen hebben gemaakt, we verhuisd zijn van onze accommodatie en zijn gestart met filmen. Ook een week waarin we top acteer prestaties hebben gezien.

Door Marijke Phoa
Zie hier het eerste bericht in de reeks
Zie hier het tweede bericht in de reeks

14725725_707458909402429_1302004745397556422_nJP (DoP), Tian (Gaffer), Sander (1ste AC), Noele (2nd AC), Faidra (1st AD)

Week 2 is ingegaan met een heerlijke bbq in het ouwelijk huis van onze regisseur Aegina Brahim. De KICK-OFF is AAN. Oftewel, we gaan beginnen met daadwerkelijk filmen. Enkele dagen voordat we begonnen kwamen nog twee nieuwe crewleden aan, waaronder Faidra die nu weer de taken van eerste Assistent Regisseur (1st AD) overneemt. Scheelt mij weer werk, en ze weet lekker van aanpakken dus de opnames gaan helemaal goed komen.

En hoe beter een film over voetbal te beginnen met filmen dan gelijk de eerste dag al in een voetbalstadion te schieten. In tegenstelling tot de andere dagen was dit gelukkig ’s avonds, want overdag was de temperatuur heel heftig.

Ook kwam vorige week James aan, met in zijn kielzog de apparatuur (scheelt een week extra apparatuur huren). Maar doordat dit helaas duurder uit viel bij de douane, moesten Aegina en ik weer langs verschillende sponsors voor gesprekken over donaties. Het gaat dus soms rommelig tijdens de dagen, maar de opnames zelf gaan heel soepel. Deze week hebben verschillende amateur acteurs echt fantastisch werk afgeleverd. Onze hoofdrolspeelster Deborah Zebeda, speelt een fictionele tegenhanger van zichzelf, wat uiteindelijk alleen maar ontzettend goed uitpakt. Ze heeft een intense blik die moeilijk te evenaren is.

DSC08220Deborah Zebeda met haar intense blik

Wij zijn ondertussen ook verhuisd van accomodatie. Ik denk dat de gemiddelde Paramaribo-ganger weet dat je bij ’t Vat heerlijk kan zitten om gezellig voetbal te kijken en een drankje te doen. Maar het hotel erachter heeft ’s nachts wel overlast van de omliggende discotheken die tot kwart voor vijf luid de muziek hebben aanstaan. We trilden letterlijk in ons bed. Voor een avondje is het niet erg, voor een weekendje ook niet, maar als je werkdagen van 12 uur maakt wil je rustig kunnen slapen. Dus met behulp van wederom een sponsor mogen wij in een appartement in het noorden logeren voor de resterende dagen.

DSC08323Producer Regina met geld van onze sponsor

Terwijl ’s ochtends het team begint met het klaarzetten van de sets, de belichting en faciliteiten zoals de catering en de make-up hun plekje vinden, zit ik vaak nog met de regisseur het script te bewerken. Kleine aanpassingen, vertalingen van het Engels naar het Nederlands moeten steeds worden doorgevoerd, en door het tijdsverlies van vorige week moet dat allemaal nu steeds nog voor de filmopnames. ’s Avonds zit zij vervolgens met JP (de Director of Photography, cameraman) en Faidra om de planning voor de volgende dag te bespreken. Het zijn dus enorm lange dagen, in een flinke hitte van dertig graden, maar het is ook enorm leuk om te doen en het team zet zich ten volste in.

14361270_686569588158028_5766211417214330414_oWe hebben ook het plezier mogen hebben om met een kinderster op de set te werken, a.k.a. de dochter van Deborah Zebeda

De locatie waar we vorige week zo hard naar op zoek waren geweest, kwam prachtig in de beelden naar voren. De stemming zat er dan ook goed in, want het is allemaal de moeite waard geweest. Ook helpt het als er fantastisch eten op de set is, en dankzij Nelida Catering heb ik echt het beste voedsel ooit gegeten.

Nog maar één week te gaan!

 

 

Foto’s in de tekst van mijzelf. Hoofdfoto en video van Eren Kaplan