Duurzaam | Klimaatneutraal bouwen

Klimaatneutraal bouwen is helemaal hip, steeds meer mensen die hun eigen woning (laten) bouwen kiezen voor deze manier van bouwen. Waar niet altijd bij stil wordt gestaan is dat het ook iets is wat steeds meer noodzakelijk wordt.

Door Jamilla Schoenmaker

Klimaatneutraal bouwen is helemaal hip, steeds meer mensen die hun eigen woning (laten) bouwen kiezen voor deze manier van bouwen. Waar niet altijd bij stil wordt gestaan is dat het naast een grote wens ook iets is wat steeds noodzakelijker wordt. Maar wat is klimaatneutraal bouwen precies? Hoe “bouw” je op die manier, maar vooral waarom is het zo belangrijk dat mensen dit doen?

Wat is klimaatneutraal bouwen?  

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst het begrip klimaatneutraal omschrijven. Veel mensen zijn er namelijk van overtuigd dat klimaatneutraal draait om energie, het besparen daarvan en het overgaan op “groene” energie. Maar klimaatneutraal is meer dan energie, het houdt in dat datgene wat klimaatneutraal gebeurd geen invloed heeft op het klimaat. Echter gaat dit gepaard met het minder en verantwoorder gebruiken van water en het meer gebruik van duurzame materialen, die het liefst circulair zijn en op geen enkele manier schadelijk zijn voor het milieu en de gebruikers ervan. Circulair houdt in dat bij het slopen van een oud(er) gebouw de materialen niet allemaal zo de shredder ingaan, maar dat deze doelbewust worden gescheiden zodat ze opnieuw, des al niettemin in een andere vorm, hergebruikt kunnen worden.

Wie bouwt er klimaatneutraal?

Vanaf een jaar of 5 geleden waren het enkel de Nederlandse burgers met milieubewust inzicht die langzaam begonnen te investeren in een woning die op de juiste manier bijdraagt aan een beter klimaat. Sinds de laatste jaren zijn het echter niet alleen deze mensen, maar ook de Nederlandse overheid die hier wel brood in ziet. Een voorbeeld hiervan is dat in steeds meer gemeenten vanaf 2015/2016 alle nieuwbouw klimaatneutraal gebouwd wordt omdat in Nederland het lente-akkoord is afgesproken. Maar ook krijgen particulieren subsidies om hun nieuwe, maar ook hun huidige woning klimaatneutraal te maken.

(Het Lente-akkoord is een afspraak tussen de Rijksoverheid en marktpartijen om op korte termijn steeds energiezuiniger te gaan bouwen. Daarmee sparen we het klimaat, eindige brandstoffen en de woonlasten. Bron: https://www.lente-akkoord.nl)

Waarom klimaatneutraal bouwen? 

Klimaatneutraal bouwen is zoals eerder vermeld dus pure noodzaak. Grondstoffen in de wereld raken sneller dan dat we ons realiseren op. We zullen de traditionele manieren in ons leven moeten veranderen, waaronder ook bouwen valt. Door dit te doen dragen we bij aan een leefbaardere planeet. Dit is tevens het voornaamste voordeel. Daarbij komt ook dat we flink veel geld kunnen besparen op de energie-, en de waterrekening. De investering vooraf kan dus in de loop van de jaren dubbel en dwars terugverdiend worden. Het voordeel wat gemeenten kunnen behalen door alle nieuwbouw klimaatneutraal te laten bouwen is dat er leefbaardere wijken gecreëerd worden. Dit zorgt voor een meer sociale en veiligere wijk. Een bijkomend voordeel is dat er op deze manier ook een andere architectonische vormgeving ontstaat wat op die manier weer zorgt voor een ander beeld. Doordat er in de huizen goede isolatie wordt toegepast en de maandlasten voor wat betreft de energie dalen verbetert de woningkwaliteit. Tevens kan klimaatneutrale nieuwbouw de CO2-uitstoot van de stad verminderen. De verwachting is dat hiermee 20% van de CO2-doelstelling voor 2025 kan worden behaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *