24classics | Klassiek in de loods

Je zou met kerst natuurlijk gewoon bij de schoonfamilie kunnen zitten, maar daar denkt 24classics even wat anders over. Op kerstavond organiseren zij Klassiek in de Loods. Neem iedereen mee naar een klassiek concert. Is eens wat anders!

Foto’s: via 24classics instagram
Door Marijke Phoa

Op kerstavond was het jaarlijkse kerstconcert van 24classics weer bij te wonen. Elk jaar is het op een wisselende locatie en dit keer was het (hoe passend) in Paradiso. In deze oude kerk voerde Camerata RCO – een klein ensemble bestaande uit leden van het Royal Concertgebouw Orchestra – de
Gran Partita van van Mozart op. Gekleed in kersttruien, om de avond gelijk goed te beginnen.

Het is een stuk dat door Mozart is geschreven voor 2 hobo‘s, 2 klarinetten, 2 bassethoorns, 2 fagotten, 4 hoorns en een contrabas. Maar voor dit kerstconcert is er gebruik gemaakt van een bewerking van Christian Schwencke die juist voor strijkers, klarinet en een piano geschreven is. Volgens gast-pianist Thomas Beijer scheelt dit ook weer een paar ego’s op het podium.

Het stuk zelf is een lieflijke serenade, de sfeer in de zaal reageert er dan ook naar. Dat de presentatrice van de avond een black-out heeft – en Beijer om assistentie vraagt om wat meer over het stuk toe te lichten – wordt met warm gelach weggewuifd. En een stervende pianonoot die overgaat in een kerstmelodietje wordt ook hartelijk ontvangen. Het helpt natuurlijk dat aanstaande moeders, meegenomen oma’s en mensen met de roepnaam Maria gratis naar binnen mochten. Met zulke gastvrijheid kan je niet echt kritisch zijn natuurlijk, helemaal tijdens Kerst.

Benieuwd naar het concert? Kijk deze nog in haar geheel terug

24chambers | Klassiek in de Loods, Kerst in Paradiso

We're live from a sold-out Paradiso in Amsterdam!Watch and listen to the Camerata RCO play Gran Partita by Mozart 🎄

Posted by 24chambers on Monday, December 24, 2018

Lijkt het jou ook leuk wat vaker klassieke muziek te beluisteren? Voor € 8,- per maand kom je op de gastenlijst voor concerten met 24classics!